Je hoort het vaak dat iemand een auto uit het buitenland koopt. Het kopen van een voertuig uit het buitenland, is voor de meeste mensen een goedkope oplossing. Auto’s zijn over het algemeen een stuk duurder in Nederland dan in andere landen. In Duitsland zijn sommige auto’s een stuk goedkoper en is het voor sommige mensen een stuk beter om een auto uit Duitsland te kopen. Deze moet natuurlijk geïmporteerd worden en dit is niet heel makkelijk, zo is het een ingewikkeld proces. Je moet veel zaken regelen bij de import van een buitenlandse auto, zodat je een Nederlands kenteken krijgt. Een BPM aangifte doen is een van deze belangrijke zaken en moet altijd gebeuren. Wat is een BPM aangifte precies en hoe doe je dit? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt. Lees het daarom eens grondig door.

Wat is een BPM aangifte precies?

BPM is een term die staat voor belasting van Personenauto’s en motorrijwielen. Als je in Nederland een nieuwe motor of auto koopt, doet de importeur de BPM aangifte voor je. Pas als deze betaalt is mag je de auto gebruiken op openbare wegen. Echter, zijn er ook bepaalde situaties waarin je de BPM aangifte zelf moet doen. De belastingdienst berekent de BPM voor voertuigen door middel van de CO2-uitstoot van het voertuig. Voor de meeste voertuigen is dit een percentage van de cataloguswaarde. Hier vallen de extra’s ook onder en deze zijn een onderdeel van de netto-catalogusprijs. Dit kunnen extra opties zijn, maar ook accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Een BPM aangifte houdt dus in dat je je voertuig aangeeft bij de belastingdienst, zo is het een eenmalige vorm van belasting. Je kunt de BPM aangifte bij de belastingdienst doen, zowel online als op papier.

BPM aangifte online en op papier

Je kunt de BPM aangifte eenvoudig op het internet doen, maar dit is niet altijd mogelijk. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Bij de aangifte op het internet moet je altijd een voertuigidentificatienummer hebben, maar ook de catalogusprijs van het voertuig. Voor ondernemers is het niet mogelijk om online een BPM aangifte te doen. Ondernemers moeten de BPM aangifte op papier doen en hiervoor is er een speciale BPM aangifte formulier. Daarnaast moet je een BPM aangifte op papier doen, als je voertuig nog niet apk gekeurd is.